"Raggmunk" varför heter det så ? en helt vanlig potatispannkaka,
(råraka säger somliga). Har letat febrilt efter en förklaring, men det
är förgäves. Kan det vara en raggsliten munk som kom på att man
kunde göra pannkakor av potatis i brist på mjöl, vore roligt att få veta !
Älskar raggmunk med hemkokad lingonsylt, var vanligt på middags
bordet när jag var barn, kanske inte så vanligt i dag, men prova får
du se. Många äter raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt eller
äppelmos till även det väldigt gott, och man håller sig mätt länge..
Snälla ge mig ett svar så jag kan lägga det här bakom mig, och
blir lite klokare, egentligen oviktigt vetande, men vad då !
skogsfrun
12 oktober 2007 09:06
Jamen det vet väl alla att namnet kommer från raggsocka! Den värmer i magen precis som sockan värmer foten;) (förr stekte man dem i fårtalg och då smakade det ull)
http://barasaras.bloggagratis.se
Ruth bloggaren
12 oktober 2007 11:01
Sv: skogsfrun
Näää, nu tror jag bestämt att du skojar med mig, det tror jag inte är rätt :-) Då skulle den inte heta "Raggmunk"
utan "Raggsocka" :-)) men ett roligt och tappert antagande !
Cina
12 oktober 2007 12:24
Detta hittade jag! Vet ej om det stämmer.
Munkar raggar helst på vintern
Visste du att raggmunkar faktiskt är en säsongsbunden maträtt? De verkliga kännarna menar att raggmunk tvunget måste göras på vinterpotatis.
Raggmunk är en "svensk klassiker" som sägs ha fått sitt ursprung när någon prövade att göra en råraka och sedan blandade den med pannkakssmeten (rätten kallas i utländska sammanhang också ofta för "Swedish potato pancakes"). Utländska varianter på rårakan finns, t ex den "franska rårakan" som är exklusivare och smakrikare med tillägg som ägg och lök.
Till raggmunk serverar man, ofta rårivna morötter, gärna smaksatta med pressad citron, fransk senap, vinäger, salt och vitpeppar.
http://heavenladyn.bloggagratis.se
corina
12 oktober 2007 13:56
Raggmunk är verkligen gott! Måste göra det någon dag även fast barnen inte gillar det.Dom får jag väl ge något annat:)Sugen blev jag i alla fall!
Ha en trevlig helg!
http://wanilla.bloggagratis.se
Rut
12 oktober 2007 16:28
Raggmunk eller råraka är verkligen gott.Det är lätt och jag brukar göra det när jag inte kommer något annat. Har man gott stekfläsk till förstärker det smaken. Man river potatisen blandar i ett ägg och saltar och steker som tunna pannkakor är en variant. Rårörd lingonsylt smakar gott till
http://www.rut.blogg.se
Ruth Bloggaren
12 oktober 2007 18:08
SV:
Vi är rörande överens att detta är gôtt !
Till Cina: Jag tror på din teori hur den kom till. Men fattar fortfarande inte hur den fick sitt namn "Munkar raggar helst på vintern", fattar nada, eller så är jag kocko !
Marianne
12 oktober 2007 18:17
Raggmunkar har fått sitt namn av att de ser lite raggiga ut, potatisrivet ser liksom stickigt ut. Precis så som tyget i munkarnas kåpor. Därav kommer namnet raggmunkar.
http://www.ekoxenskennel.se
Smeden Bengt
12 oktober 2007 19:24
Jag har ju varit kock men varför det heter raggmunk fick jag aldrig lära mig.
Men jag ska tala om att jag gjorde raggmunkar så sent som i förgår!
Kram min vän ha en underbar helg!
http://bengtalfred.bloggagratis.se
Ruth Bloggaren
12 oktober 2007 19:36
Sv: Marianne
du är nog den som har kommit gåtan närmast. Det här hittade jag nu på nätet:
Enligt SAOB så kommer ragg-delen av att raggmunkar har en sträv yta. En munk är egentligen friterad deg, men kan också vara deg stekt i panna, liksom raggmunken.
Kom gärna med flera förslag !
margus
12 oktober 2007 22:25
Som jag har förstått det kallas det rårakor UTAN pannkakssmet och raggmunkar MED smet (Kajsas kokbok). Urläckert. Typisk höst- och vintermat. Mmmm.
http://margus.bloggagratis.se
Inger Maryissa
13 oktober 2007 08:07
Både rårakor och raggmunk är jätte-gott.
Nu blir jag faktiskt riktigt sugen.
Det var länge sedan jag åt det.
Klockan är nu åtta, på morgonen...ska jag gå och köpa lite potatis...? ?
Nej, det blir nog en vanlig frukost först, men jag blev ju så suktat :-)
http://ingermaryissa.bloggagratis.se