Direktlänk till inlägg 27 juni 2007
Vinbären börjar nu att mognas, bara ett par dagars sol och värme fattas, men vad skall vi göra med dom sura bären ?
Testa dessa 2 härliga recepten !
Kolapaj med röda vinbär 8-10 portioner
Ingredienser:
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
3-4 dl röda vinbär
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop smör och mjöl. Häll i vattnet och arbeta till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Låt formen stå i kylen i ca 30 min. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajen i ca 10 min. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka utan lock till en simmig konsistens 20 min. Lägg vinbären i pajskalet och häll över smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt pajen kallna. Garnera med några vinbärsklasar och servera med vispad grädde eller glass. Tips: Vinbären kan bytas ut mot lingon.
Vanilj-ugnspannkaka med röda vinbär ”4 portioner”
Ugnspannkaka brukar gå åt. Den är god som efterrätt eller som mellanmål med ett glas iskall mjölk..
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
8 dl Mjölk
4 ägg
½ tsk salt
50 g Svenskt Smör
2 tsk vaniljsocker
½ dl florsocker
1 dl rensade röda vinbär
Till servering:
vinbärsklasar
Vispgrädde
Sätt ugnen på 225°. Vispa samman mjöl och mjölk till en slät smet. Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt salt, vanilj och florsocker. Smöra en ugnsfast form (gärna rund). Häll i smeten och strö över vinbär. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter, tills den fått fin färg och stannat. Servera ugnspannkakan med vinbärsklasar och lättvispad grädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|