Direktlänk till inlägg 17 mars 2008
Skrev om Nävgröt i går (kallas även för Motti) den ersätter potatis och ger en lång mättnads känsla. Man saltar fisken som med fördel får ligga över natten, sedan kokas den. Vattnet som fisken har kokats i är stommen till "Nävgröten", man lägger i en massa vetemjöl ( eller Värmländsk Skrädmjöl ) sedan pickar man ner i mjölet så fiskspadet kommer upp ( får inte röra runt ) det blir en gröt som är så torr och klimpig att den äts med nävarna tillsammans med en klick smör på varje tugga och en kokt fiskbit. Det är en maträtt som var vanlig förr i tiden och som åts i timmerkojorna runt om i skogarna. I Norra Värmland är det än i dag en populär maträtt. Nävgröt är gott även till stekt fläsk, och då doppar man gröten i stekfettet som blir i pannan, Det är också en omtyckt maträtt som ofta våra gäster som hälsar på också får smaka. Tycker det är kul med gammal Värmländsk matkultur (äts även norrut i landet men är inte så vanligt i dag tror jag.) Till kokt fisk så är det även gott med Römmgröt som man kokar av gräddfil. Skall senare berätta om en annan god maträtt "Kôlbulle" som vi ofta gör vid sjön på sommaren när vi är ute och fiskar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 |
21 |
22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|