~ ♥ Ruth's tankar ord och gärningar  ♥ ~

Senaste inläggen

Av ~ Ruth ~ - 21 januari 2009 21:01

Vi åkte vid 2 tiden, då var det sandat, väglaget var besvärligt ett tag, sedan var det även saltat och då gick det undan, var hemma vid 7 snåret. Hundarna sov hela resan så det var raka spåret utan stopp. Nu skall jag packa upp och inspektera blommorna i källaren som har haft en konstgjord bevattning. Många utav mina blommor har min vän Birgitta i sin källare och dom har nog mått bättre och fått en bra skötsel. Ledsamt att det inte är någon snö här, men så är det i våran del av landet. En minus är det här nu, det är skönt så man slipper gris & gegga på hundarna. Får se om jag orkar och hinner besöka några av er i kväll. Måste få allt på sin plats innan sovdax..

Av ~ Ruth ~ - 21 januari 2009 12:34

Har inte kommit i väg ännu, avresan skulle ägt rum vid 10 i morse, men det är bara blankis på vägarna, med en släpkärra efter så är det inte roligt. Får se om det blir sandat lite längre fram på dagen. Jobbigt att avverka alla dessa timmar på vägarna när mörkret faller, men vad göra. Vill det sig illa så kan resan uppskjutas till i morgon, får se hur det blir. Allt är ju packat förutom mat från kyl och frys. Så är läget nu.. + grader i dag och tak dropp / ras från taket, snön i träden är borta, ett lurigt väder är det.

Av ~ Ruth ~ - 20 januari 2009 12:11

Glömde berätta att vi besökte en god vän i gårkväll, överlämnade ett par hemstickade ylle-sockar som jag har stickat till henne. Stickade stortsätt hela dagen i går för att få dom färdiga. Snöade gjorde det också med fin, ren och vit snö, så typiskt när vi står i startgropen för att åka hem till Lerum. I dag snöar det ymnigt, hoppas det inte ställer till det för oss i morgon och hemresan.


Fick också en del tips för mitt läfsbak som underlättar för mig. Att ha en stor skiva som jag skall spänna lakansväv över och sätta fast med häftstift, mjöla in lakanet så fastnar inte degen så lätt när den kavlas. Har en brödkavel med skåror tät omkring, för att det inte skall fastna deg i räfflorna så skall man trä en nylonstrumpa på brödkaveln. Även knåda in det första mjölet med en hushållsassistent (utan den, väldigt kletigt). Med dessa tipps och råd tror jag att det skall bli lättare att kavla riktigt tunt. 1000 tack Gerd för dina goda råd och tipps som blir till stor hjälp och nytta vid kommande läfsbak väl hemma i Lerum.


Kommer in några rader när vi väl är hemkomna, beräknar kliva över tröskeln vid 17 tiden. Har börjat packa lite lätt och Saidie har fattat vad som är på gång, går bara och gnäller och gnyr och skriker, jäkla höna, så jobbig hon är, tur inte dom andra 5 har tagit efter för då skulle jag bli knäpp (värre en vanlig hehehe.) Skall till Gulliga-Gullan och käka middag i em. skönt att slippa tänka på matkok / stek. Vill inte, vill inte hem fören vitsipporna blommar i vårsolens glans, känner mig deppig i dag :(

Av ~ Ruth ~ - 19 januari 2009 22:59

dessa utmärkelser som gör mig riktigt stolt och glad, vilka vänner man har :D ! Denna gulliga gåva fick jag av: Smeden, Charlotte , Frump och Anki, Anki har ingen blogg, men en fin hemsida för sina härliga hundar. Bloggvännerna som jag ser som min familj och bästa vänner, berikar min blogg nästan varje dag med underbara kommentarer av vänskap. Ni är så trogna och gulliga. Era bloggar ger mig så mycket energi och glädje tillbaka även om jag har för det mesta varit frånvarande med kommentarer sedan jag kom hit upp, det har inte varit för att jag vill vara oartig, men får inte era bloggar att ladda upp med mitt sega modem, trotts det så har ni varit mig så trogna.


Snart är vi tillbaka i Lerum och då har jag så mycket att läsa bakåt, vill ju veta vad ni har haft för er under min frånvaro. I morgon skall jag börja packa inför avresan, det blir en dryg dag så jag tror inte det kommer något inlägg, men man vet aldrig :-)



Denna fina gåvan fick jag av Anki så många fina rader. Ger utmärkelserna till er alla i min länkspalt, ni är så väl värda dessa utmärkelser, en stor kram till er alla och tack för att ni finns !

Av ~ Ruth ~ - 18 januari 2009 16:32

Har en av dåtidens hälsokost produkter som gått i graven ? Hittade denna i ett gammalt skåp, den lilla glasburken är oöppnad, blev man skeptisk när posten kom med den, kunde ju vara något lurigt ? Hälsokostprodukter var ju ovanligt på 30-40 talet, men alla ville ju vara friska så varför inte testa detta salt ? tilltron svek tydligen. Skulle detta preparat gå hem i dag ?


Så här står det i bruksanvisningen:


Garanteras innehålla endast kemiskt rena mineralsalter, efterbildande de naturliga mineralsalterna i Budapestvatten (Aesculapkällan). Genomläs med följande vägledning omsorgsfullt så att ni uppskattar värdet av Kruschen Salt, samt förstår hur det bör tagas.

-------------------------------------------

Tages varje morgon i kaffe eller te (så mycket som täcker en 25 öring) då det ej efterlämnar någon bismak. Denna lilla dagliga dosis giver ett säkert resultat - därför bör Kruschen Salt tages varje dag året om. Önskas en snar och kraftig verkan, tages 1/4 eller 1/3 tesked Kruschen Salt upplöst salt i ett glas varmt vatten, och bör tages före morgonmåltiden.

Kruschen Salt afskiljer fort och säkert urinsyran från kroppen. Kruschen Salt rensar på ett fullkomligt naturligt sätt mage, lever och njurar, samt har till följd att magen fungerar normalt och sömnen bliver god och nerverna i ordning. Kruschen Salt åtnjuter det högsta erkännande inom den läkarefakulteten och rekommenderas i stor utsträckning.

Millioner människor taga dagligen Kruschen Salt.



Tillverkat av: E. Griffiths Huges Ltd. Kemiska Fabriker, Manchester, England.

Etablerad år: 1736 (1756 ??)


Ville bara visa upp denna forntida hälso-produkt, har inte varit i mina tankar att prova den, även om det säkert inte skulle varit farligt, det är ju bara salt, men kul att spara den för efterlevande :D som tar vid stugan en vacker dag.


Av ~ Ruth ~ - 17 januari 2009 18:22

I kväll skall vi ha lite godsaker att frossa i, Smörgåstårta med lax och räkor, den står nu klar för att avnjutas, ser den inte frestande ut ? skall snart duka och njuta, dryck vin, efterrätt marängsvich. Gruvar mig för att kliva på vågen när vi kommer hem :D

Ha en riktig fin kväll !

Av ~ Ruth ~ - 16 januari 2009 23:15

Nu är det slutbakat på ett tag, har mat så der räcker, ingen hungersnöd råder på torpet dom närmaste dagarna. Mitt första läfsa-bak var klurigare en vad jag trodde, klibbigt och grisigt, mera mjöl, kavla, fastnade i bordet, knåda in mera mjöl, men läfsor blev det till slut. För mycket mjöl gör läfsan hård, för tjockt kavlat blir segt, för tunt blir det hål. Men enträgen vinner, får se det som ett provbak, och är rätt så nöjd med det hela, blev riktigt bra på slutet.  


Så här ser några av mina klara läfsor ut....
----------------------------------------------------

Skulle tagit kort på mitt kök efter baket, mjöl över allt. Stekhällen skulle sopas rent från bränt mjöl mellan varje stek, den färdiga läfsan borstas på båda sidor för löst mjöl, jisses aknåda så mycket städande när det var klart. Roligt var det, skulle vilja fortsätta i morgon, men får nöja mig tills jag ätit upp allt jag har bakat. Bara älskar Norsk potatisläfsa med Bregott och sirap, vilken god rulle att smaska i sig med ett glas mjölk.

Av ~ Ruth ~ - 15 januari 2009 23:48

Kom hem för ett par timmar sedan, åter har vi varit på middagsbjudning, jäklar så god mat och efterrätt med grädde och farliga (för vågen) ingredienser, vågar inte kliva på vågen när jag kommer hem.


Har klippt gullans vovve klart i dag. Mycket tidskrävande när jag klipper med saxar, en vanlig och en ur-tunnings sax. Måste köpa en begagnat klippmaskin som fungerar på päls, hade en "Oster A5", men dumma jag gav bort den, vad jag ångrar det i dag. Är det någon som har en riktig klippmaskin som fungerar på hundpäls så är jag intresserad. Klippte av så mycket på dessa 2 dagar så det fyller 2 genomskinliga plastkassar som man lägger frukt i när man handlar i affären.

Mycket päls är kvar så hon är inte snaggad, får ju inte frysa, nu är det plötsligt 19*c här igen.


Så till min bild i går:Det är en bakplatta, på Norska heter den "Takke", den går inte att öppna, man steker uppe på den. Har du varit i Norge så kanske du har ätit potatis läfsa eller stomp, kan baka mjukt och hårt tunnbröd, Hönökakor och mycket annat. Har kokat 3 kg potatis i dag som skall skalas och malas i morgon, sedan blanda i salt och vetemjöl till en deg, dela i bitar och kavla ut så den blir ca. 2mm. tjock och 45 cm i diameter, rullas upp på en pinne som sedan rullas ut på stekhällen, steks ca. 1 min på varje sida, viks sedan på mitten och läggs på varandra under bakduk.


Det är första gången som jag skall göra sådana och jag hoppas jag skall lyckas.  När jag var barn var jag alltid med mamma och stekte och hon kavlade ut. Vi gick runt i gårdarna och bakade också till stora högtider, jul och påsk, mamma var känd för sina goda läfser i byn. Läfsa är så gott med smör och ett gott pålägg i (själv älskar jag ljus sirap) rullar i hop till en rulle och äter. Det blir en stor dag för mig i morgon :-) Nu får jag baka och steka själv så det tar säkert någon timma (vet inte).



I den här kyrkan fick jag min konfirmations undervisning, (lite nostalgi).



En liten bit av den berömda skidorten "Trysilfjället" med ett av skid-hotellen. Vi har 5 mil till Trysil här i från. Ca.5 mil till Sälenfjällen  och ca.5 mil till Branäs skidort. Åker inte skidor, skulle bryta både armar och ben :-)


Gränsaffären i Långflon mellan Sverige och Norge.  Blir inga flera bilder nu, tar så hiskeligt lång tid att ladda upp dom, brrrrrr...

Översätt bloggen

Min sifo undersökning

Hur många av er mina vänner är med på ”Facebook” är du med ?
 JA
 NEJ
 BARA BLOGG

Presentation

Så var det då denna dag

Sök i bloggen

Arkiv från start den 24/5-07

Skriv gärna en rad

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016
>>>

Allt är samlat i Kategorier

Länkar till mina go'a vänner

Fråga mig så svarar jag !

26 besvarade frågor

"VARNING" att låna på nätet.

Don't touch my site

Besöksstatistik

Mitt väder i Lerum

Vädret Lerum

Vädret i Klaråsen

Vädret Klaråsen

Tack för påhälsningen !


Ovido - Quiz & Flashcards