Flera har undrat vad ”Nävgröt” är som man äter till kokt fisk uppe i Norra Finnskoga i Värmland, så här kommer en förklarning, till den mystiska maträtten som ni läste om i går.
Hur skall jag beskriva " Nävgröt ", Man saltar fisken som får ligga över natten, sedan kokas den. Vattnet som fisken har kokats silas och är stommen till "Nävgröten", man lägger i en massa vetemjöl ( eller Värmländsk Skrädmjöl ) sedan pickar man ner i mjölet så fiskspadet kommer upp ( får inte röra runt ) det blir en gröt som är så torr att den äts med nävarna tillsammans med en klick smör på varje tugga tillsammans med en kokt fiskbit. Många äter gröten tillsammans med stekt fläsk och lingonsylt, också gott, men då äter man inte en klick smör utan doppar gröten i fläskfettet.
"Bilderna är lånade på nätet"
En maträtt som var vanlig förr i tiden och som ofta åts i timmerkojorna runt om i skogarna, det är en tung mat som fyller magen och ger lång mättnad. Det är också en omtyckt maträtt som vi ofta bjuder våra gäster som hälsar på från Göteborgs regionen. Tycker det är kul med gammal Värmländsk matkultur. Ni skall veta att det är en konst att få gröten precis så som den skall vara, torr och klumpig skall den bli.
Det vattnas i munnen när jag skriver om detta.
Kramen till er alla !
Cina
21 juli 2011 09:27
Ok förstod att det var något man åt med nävarna.
Tror dock att detta inte är något för mig.
Nääää detta hoppar jag nog över.
Ha en bra dag.
Kramen
http://heavenladyn.bloggplatsen.se
Monica
21 juli 2011 10:48
Jag tvivlar på att jag skulle tycka att nävgröt är gott,men jag har ju aldrig prövat så då ska man ju inte uttala sej negativt förstås.
Nu tar min blogg semester!
Vi hörs...kram
http://violett.bloggplatsen.se
Maggan
21 juli 2011 11:09
Nu är jag åter hemma och allt är som vanligt. Nu måste jag komma ifatt att läsa alla bloggar idag.
Ja det där med nävgröten får nog vara för min del,men det är alltid roligt att höra lite om olika matkulturer från olika län.
Idag ska jag ge mig ut till garnaffären och se vad som kommit in. Är så sticksugen nu. Och när det är gråväder är det bra att lägga händerna på en stickning el. virkning.
Hoppas du har det gott Ruth. Önskar dig en fortsatt skön dag. Kram!
http://bloggplatsen
agge
21 juli 2011 12:18
Tack för att du beskrev vad nävgröt är. Men inte tycker jag att det låter speciellt gott inte....Men jag har ju aldrig smakat och jag kan ju ändra mig då.....
kram
http://havefun.bloggplatsen.se
Charlotte
21 juli 2011 12:45
med fisk??????? Måste vara något lokalt för jag har bara hört att det ska vara fläsk till och att gröten gjordes med vatten och skrädmjöl. Har aldrig ätit det men försökte mig på kams (Ångermanland) men jag gillade det inget vidare. Däremot är kolbullar gott!!
Ha en fin sommar, nu blir det stängt hos mig ett längre tag.. .och som du vet är mina längre tag inte riktigt som andras.
Kram
http://ihimlenlyserstjarnorna.blogspot.com
liv Karlsson
22 juli 2011 13:59
Ville bare komentere neve grøt. Vet at på Finskogen her i Norge lager dem noe som heter Motti(y) det er en Finsk rett som finnene hadde med ses som spises til stekt flesk og lingon sylt, det er også en tykk grøt---gå inn og les på Motti på datan.... klems