Ni som besökte "Skogsfrun på Dal" läste att hon var i hagen och mjölkade en ko (som hade fått en kalv) för att göra "kalvdans" och pannkakor. Den första mjölken kallas för råmjölk, är väldigt gul och näringsrik, med mycket antikroppar för att stärka kalvens immunförsvar mot sjukdomar. Denna mjölk är även en läckerhet för oss så vi benytter den gärna för att göra underbara pannkakor eller "kalvdans". Ni som inte har tillgång till nyförlösta kor kan prova mitt recept på god "Kalvdans", ja nästan som äkta vara. Receptet använde mamma när hon ville göra en extra god efterrätt och korna inte hade kalvat. Mjölken på bordet var hemmamjölk från ladugården, likaså ägg, gris och kalv-kött. Vi var självförsörjande på det som den lilla gården bjöd oss på, även grönsaker och potatis och bärbuskar.
Kalvdans (ej äkta, men riktigt god, och nästan som äkta.) Mitt recept är för 6 personer (men jag äter gärna upp allt själv :-)
- 2 ägg
- 7 dl mjölk
- 3 ½ dl torrmjölkspulver
- ½ tsk salt
- ½-1 tsk kanel
- ca ½ dl socker
Gör så här :
Sätt ugnen på 150*Vispa upp äggen, rör ner mjölken, torrmjölkspulvret och saltet.
Häll smeten i en ganska djup, smord ugns-säker form. Strö lite kanel över.
Grädda i vattenbad ( sätt formen i en större form fyllt med vatten) i mitten av ugnen tills puddingen har stannat, ca 60 minuter.
Servera "kalvdansen" ljummen med till exempel socker och kanel, eller blåbär utrörda med socker och lätt vispad grädde smaksatt med lite honung.
Så himla gott, så det skall jag göra endera dagen, länge sedan nu !
Testa och njut även du, inte är det svårt att att mixa ihop heller.
Cina som slickar sig kring munnen.....
21 april 2008 08:18
Mummsfilibabba är det med kalvdans, tänk när man var barn o man fick riktig kalvdans det var ju en riktig höjdare. Mamma min har gjort precis som ditt recept här i bloggen o hon säger att det smakar lika. Ska nog tametusan prova. Vet att du brukar sälja råmjölk på köttboden vi har i Hallstahammar.
Ojoj nu vart jag riktigt sugen.
Kramen o tack för receptet.
http://heavenladyn.bloggagratis.se
skogsfrun på dal
21 april 2008 11:45
Det receptet måste prövas! inte så lätt att komma över äkta vara. Det vore roligt att överraska gamla släktingar med. En gång gjorde jag klappkräm, det hade de inte ätit sen de var barn.
http://www.barasaras.bloggagratis.se
Ann-charlott
21 april 2008 17:41
Hejsan.. Å tack för recptet.. Får jag tag på någon sådan mjölk, så skall jag göra denna till min mamma, för hon gillar detta.. Tusen tack. Hoppas du får en fin vecka. Kram
Ann-charlott
http://oakenwood.bloggagratis.se
Smeden Bengt
21 april 2008 18:30
Jag tycker om skator! Dels är dom vackra delsser jag hur de troget och parvis sliter och med skicklighet bygger sina bon. Att de tar andra småfåglar ärju hela naturen så uppbyggd. Äta eller ätas! Kalvdans har jag inte ätit sen barnsben. Glömt hur det smakar. Men en sak vet jag. Tycker inte om mjölk som inte är paturiserad! Kram vännen och ha det skönt í vårsolen!
http://bengtalfred.bloggagratis.se
corina
21 april 2008 19:59
Huga har aldrig gillat kalvdans! Men råmjölkspannkaka vet jag att mamma brukade göra när man var liten och det gick ner:)
Kramis!
http://wanilla.bloggagratis.se
corina
21 april 2008 21:07
*S* Kan säkert vara någon som läser bloggen men jag vet att det var rätt....och denna gång var det då inte jag som sagt något*ler*Tror det var en på natten som påtalat diverse brister denna gång som gav detta resultat plus att vår chef tydligen "spanat" lite på egen hand också efter en del klagomål från anhöriga.
http://wanilla.bloggagratis.se
Marianne
21 april 2008 21:18
Tack för receptet. Jag tycker kalvdans är supergott. Ska prova med att göra en efter ditt recept. Kalvdans är en av min mammas favoriträtter. Min mamma har inte ätit detta på flera år och hon frågar ofta om jag inte kan få tag på råmjölk åt henne..
http://ekoxenskennel.bloggagratis.se