~ ♥ Ruth's tankar ord och gärningar  ♥ ~

Direktlänk till inlägg 22 mars 2010

Utflykt till 1900 talet, födelsedag och älgsafari.

Av ~ Ruth ~ - 22 mars 2010 21:12

Dagen började med en tur till affären med Gullan, sedan födelsedags uppvaktning (61 år) till en grannfru, en liten stund hemma sedan på väg igen.
 

Det är så rogivande att bila omkring på alla skogsvägar som går över allt här, skogsmaskiner har banat farbara bilvägar. Var även till ett åldrande par som bor väldigt ensligt långt upp i skogen utan grannar, han är en bra bit över 80 år och kan knappt förflytta sig längre, hon betydligt yngre.
 
Bor i en liten stuga med kök och ett litet rum, ser ut som det gjorde där från tidernas början, det är en timmerstuga som det är satt panel på ytterväggarna och tunna skivor på innerväggarna, lågt i taket så jag kan lägga hela handflatan i taket utan att stå på tå. Det enda som är av nutid där så är det elen, så dom har en vanlig spis, Tv och telefon, en lampa i vardera rum, kändes som man skulle kommit tillbaka till början av 1900 talet. 
 
Vatten hämtades i en brunn ute, ingen toa inne, utedasset låg en bra bit från huset. När vi kom dit så hade frun precis kommit ner från taket, hade sotat skorstenen. Värmen i huset är en liten ved kamin som skall räcka för båda rummens uppvärmning, hujjanemig så kyligt det måste varit där i vinter med en temperatur som kyligast mellan -35-40 *.
 
Arne har varit där tidligare, Arnes far och den gamla mannen umgicks ganska mycket i yngre dagar. Vi blev så väl mottagna och flera gånger så påpekade dom att vi skulle komma tillbaka snart, blev riktigt rörd över detta strävsamma pars vänlighet med så mycket värme i hjärtat och i sin lilla stuga. Tyvärr inga foton för kameran låg kvar i bilen ute vid vägen.

 
7 älgar såg vi på våran färd i vildmarken och skogarna, fick ganska fina foton.
 
         "Klickbara bilder"

 
 
Carina, Boris & Gänget

Carina, Boris & Gänget

22 mars 2010 22:59

Spännande tidsresa, det är nog inte många som skulle vilja bo som dem... inte ens på semestern.
Fina foton på Skogens Konung!

Kramen från oss alla

http://eklovens-fotoblogg.bloggplatsen.se

 
margus

margus

22 mars 2010 23:18

Vackra bilder på älgarna! Du lever mitt i äventyret.
Intressant exempel på paret i den gamla stugan. Det GÅR att leva enkelt.

http://margus.bloggplatsen.se

 
smeden

smeden

22 mars 2010 23:47

Förlåt Ruth. Här är så mycket att läsa och jag kan inte koncentrera mig att få riktig upplevelse av det utan ska läsa eallt en annan dag och då kommentera det Tills vidare en varm kram!

http://bengtalfred.bloggplatsen.se

 
agge

agge

23 mars 2010 10:48

Vad härligt med dessa strävsamma människor som fortfarande lever omkring oss. Beundrar dem verkligen...Det finns inte så många men de finns.
Härliga bilder på älgarna, älskar älgar de är så stora, stolta och vackra.
kram

http://jacastas.blogspot.com

 
Maria

Maria

23 mars 2010 11:01

Härlig berättelse om det gamla paret i stugan.Jag körde omkring om nätterna förut i nattpatrullen.Och du ska veta hur många sådana torp eller stugor jag varit i där de tom har fått hacka is för att få vatten.Dessa människor är alltid som som är tacksammast för ett besök av oss.Dom som bor inne i staden tar det för en självklarhet att vi ska stå utanför dörren om dom larmar på oss.
Ha en fortsatt bra vecka.

Maria

http://ellebacken.webs.com

 
Cina

Cina

23 mars 2010 14:19

Oj vilken berättelse....ja riktigt såg huset framför mig. Ja tänk att de orkar o kan leva så än idag.

KANON fina kort på älgarna men fytusan så stora dom är.

Kramen

http://heavenladyn.bloggplatsen.se/heavenla

 
Lambergsfrua

Lambergsfrua

23 mars 2010 14:58

Visst är det fantastiskt att det fortfarande finns människor som valt att leva så enkelt och ensligt. Jag blir både imponerad och rörd av din berättelse.
Njuter av dina vackra älgfoton - tänk, sju stycken!
Önskar dig en fortsatt fin dag.
Mina varmaste och soligaste kramar!

http://lambergsfrua.bloggplatsen.se

 
Skomakar Lisa

Skomakar Lisa

23 mars 2010 18:51

Åh, vad det låter mysigt. Jaa du, de gamla enkla levnadsförhållandena brukar inrymma av hjärtat vänliga själar så jag förstår att de var jätteglada av besöket och önskade er tillbaka. Synd att du inte hadae kameran med för jag gillar att se de gamla miljöerna.
Jasså, hon hade sotat själv. Det låter som en riktig krutgumma. Berätta gärna mera sånt där ... man blir både rörd och glad av såna berättelser.
Ha det gott även om du inte får dina önskade minus 10 grader. Du får ta din Arne vid handen och gå till fiskesjön.
Stora kramen från mej !!!

http://skomakarlisa.bloggplatsen.se

 
smeden

smeden

23 mars 2010 22:15

Det där med utedass och kalt vatten, spis och kamin växte jag upp med.
I dag när man frivilligt kan vara i en sådan stuga är det romantiskt och härligt när man vet att mankan slippa det när man vill! Kram vännen!

http://bengtalfred.bloggplatsen.se

 
Ammis

Ammis

24 mars 2010 06:32

Hej Ruth. Va spännande med dom gamla i huset. Man tror ju inte att det finns ngr kvar som bor så. Själv tillbringade jag många sommarlov när jag var ca 8-9 år upp i Värmlandsskogen (N:A Höjden) hos mors gamla granne fr. förr och där fanns ingen toa eller vatten. Det är en härlig upplevelse som jag o. min syster ofta pratar om. Det kan man kalla sommarlov :0). Ha det gott och akta dig för vargen så han inte blir hungrig när han ser en sån godbit som Ruth ;0) KrAMelikram

http://ammis.bloggplatsen.se

 
Birgitta

Birgitta

24 mars 2010 06:52

Tänk att det finns människor som fortfarande lever som i gamla tider...Strongt!

Härliga bilder på älgarna!

Morgonkram

http://birgittas.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ~ Ruth ~ - 15 augusti 2016 19:48

      I dag med sommarväder så insåg jag att gräsmattan behöver ansas. Efter någon timma tittade jag upp mot det blå och såg ett hotfullt moln där uppe, då tänkte jag, ingen idé att börja, snart regnar det, går nog bättre i morgon. Är så duktig...

Av ~ Ruth ~ - 14 augusti 2016 23:30

      Det skulle vara en regnfri dag i dag, men ut på dagen kom en störtskur som heter duga, sedan klarnade det upp och en dubbel regnbåge uppenbarades på en nästan klar himmel.     Har kokat lite sylt i dag, blåbär och svarta vinbär, m...

Av ~ Ruth ~ - 10 augusti 2016 23:21

2 dygn med höststormar med stormstyrka 20-23-m/s och regn, nu i skrivandets stund är det bara +5*, värmen är nog över, jag gillar höst och vindar så jag sörjer inte.  Jag har inte varit i riktig form den senaste tiden, datorn har fått vila för det me...

Av ~ Ruth ~ - 10 juli 2016 23:45

Har så mycket om och kring mig på dagarna, lediga stunder stickar jag och på kvällar tittar jag på Tv. Vart tar dygnets alla timmar vägen, hinner inte gå upp på morgonen så ”blink, blink” så är det sängdags igen.     Hjälper doter...

Av ~ Ruth ~ - 25 juni 2016 14:55

    Naturen står i sin fulla prakt och kvällarna förpestas av knott och mygg, brukar vara rätt förskonade här på somrarna. Nu har jag köpt en mygghatt annars kan jag inte gå ut med hundarna på kvällarna. På dagen blåser det och då finns inga ela...

Översätt bloggen

Min sifo undersökning

Hur många av er mina vänner är med på ”Facebook” är du med ?
 JA
 NEJ
 BARA BLOGG

Presentation

Så var det då denna dag

Sök i bloggen

Arkiv från start den 24/5-07

Skriv gärna en rad

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8 9 10
11
12 13 14
15
16 17 18
19
20
21
22 23
24
25 26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Allt är samlat i Kategorier

Länkar till mina go'a vänner

Fråga mig så svarar jag !

26 besvarade frågor

"VARNING" att låna på nätet.

Don't touch my site

Besöksstatistik

Mitt väder i Lerum

Vädret Lerum

Vädret i Klaråsen

Vädret Klaråsen

Tack för påhälsningen !


Ovido - Quiz & Flashcards