~ ♥ Ruth's tankar ord och gärningar  ♥ ~

Direktlänk till inlägg 17 september 2007

Vargarnas vara eller icke vara ?

Av ~ Ruth ~ - 17 september 2007 00:06


Debatten om vargens vara, eller inte vara. Min man som är i Värmland

såg en varg förra veckan som korsade vägen ca. 100 meter framför bilen,

det är första gången han har sett en varg där uppe. Jag såg en förra sommaren.

Det är mycket vilda djur i dessa skogar, björn, varg och lo. Förstår till fullo

djurägarnas oro för sina tamdjur. Den dagen man drabbas börjar man att avsky vargen. Tänk att hitta sina djur i hagen ute dödade eller sargade av vargen, måste vara en hemsk upplevelse. Har man varit vargvän så byter man snabbt sida.Skyddsjakt kommer förmodligen att ske i första hand på 4 vargar, sedan utvärderas det innan flera får avyttras. Tror många värnar om vargen för att den är så lik våra tamhundar, men behöver vi en vargstam ? frågan är alltid på folks läppar !



Vargangrepp på tamdjur i Värmland 2007

  

Feb; Sällskapshund dödas av vargar på gård i Östbjörke i norra Sunne.
16 juni; 14 får dödas och skadas av varg i Nybble.
23 aug; 22 får dödas av varg i Björneborg.
26 aug; Stövare dödas av varg på gård i Östanbjörke i norra Sunne.
31 aug; Får dödas av varg på gården Trång, Vägsjöfors.
1 sept; Stövare dödas vid rävjakt i norra Sunne.
1 sept; 5 får dödas i fårhage på Sollsnäs, Vägsjöfors.
1 sept; Gråhund dödas vid älgjaktsträning i närheten av Gunnarskog.
3 sept; Stövare angrips och skadas svårt av vargattack i Långheden, norra Skoga.
3 sept; Stövare dödad av varg i Bogen.
3 sept; Stövare angripen och lindrigt skadad av varg vid Fämtån, Ambjörby.
5 sept; Ytterligare ett får dödas på gården Trång i Vägsjöfors.
6 sept; Jakthund dödad av varg i Rudskoga.
8 sept; Stövare angripen och skadad av varg i Alstakan, Gunnarskog. 

Vargangreppen, Källa: Jägareförbundet i Värmland


Bara i Jangenreviret har tre jakthundar på kort tid dödats av varg. Och lika många i Gräsmarksreviret.
I den inlämnade ansökan står att vargarna i Jangenreviret är betydligt mer oskygga än tidigare och att de regelmässigt uppträder i och i närheten av bebyggelse.


 
 
margus

margus

17 september 2007 00:35

Vargen är ett vackert och socialt djur, men jag hyser den största respekt. Om vi ska återgå till gamla tider med vargar i skogen, så vill jag återta gamla regler när det gäller skjutvapen. Vill nog kunna försvara mig OM det händer.
Känner två vargdyrkare, men har svårt för att känna den naturromantiken. Tycker det funkade bra utan varg i skogen.

http://margus.bloggagratis.se

 
Marianne

Marianne

17 september 2007 08:19

En känslig fråga. Att bedriva skyddsjakt på ett djur som utan tvekan uppträder onaturligt och är ett hot mot samhället, kan vara befogat. Men att hata en djurart och bedriva jakt på en utrotningshotad art som tvingas till ett onaturligt beteende på grund av människans girighet. Kan inte vara befogat. Det är människan girighet som fällt de djupa skogarna och människan som jagar rovdjurens byte. En tom mage behöver föda. Jag vet att varg dödar utan att äta upp sitt byte, men är knappast ensam om detta beteende. Människan bedriver jakt i de flesta fall för att roa sig eller på grund av girighet. Risken att någon människa i dag ska råka ut för ett angrepp av varg, borde nog anses som obefintlig. I de rapporter jag har läst om svensk historia angående vargangrepp finns genom tiderna inte ett enda bevisat dödsfall/angrepp mot människa noterat.

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
Linda

Linda

17 september 2007 08:23

Jag är emot detta med skyddsjakt på vargar, jag vet att jag får många emot mig, men har alltid tyckt så och kommer troligtvis alltid göra det. Sedan så förstår jag att de som drabbas och misst sina djur till vargen.
Det har inget med att jag tycker att de är lika tamhundarna utan de har lika stor rätt att få leva i våran skog som björn och lo.

http://bizzab.bloggagratis.se

 
corina

corina

17 september 2007 10:18

Jo detta med Vargens vara eller inte vara är inte lätt.Jag förstår djurägare som drabbas.Men på samma gång anser jag också att vargen tillhör vår natur också.Men när vargen blir allt för närgången måste man ju göra något åt detta,vargen ska vara i skogen och inte inne i samhällen.Men som sagt,det är en känslig fråga!

http://wanilla.bloggagratis.se

 
Jenn

Jenn

17 september 2007 10:30

Ulven har livets rett den og,men helst langt unna husdyra våre..er så greit å si at den skal få være i fred,men den dagen den tar noe som er mitt da er h... løs..

http://jenn.bloggagratis.se

 
Gerty

Gerty

17 september 2007 10:41

Vist är vargen ett vackert djur men skulle den angripa något av mina djur skulle jag ju vilja göra något åt det

http://prilyckans.3w.se

 
Inger Maryissa

Inger Maryissa

17 september 2007 12:25

Jag tror att varje djur precis som allt i naturen har en speciell funktion / mening.
Och när något fövsvinner eller utrotas så förstörs balansen.

Fast ledsamt för dem där t.ex vargen kommer för nära bostäderna och river tamdjuren.
Och det måste vara något fel när vargen kommer för nära bostäderna.

Hur gjorde folk förr för att skydda sin boskap och tamdjur ?

Ja verkligen detta om vargen väcker en hel del tankar och känslor.


http://www.ingermaryissa.se

 
Smeden Bengt

Smeden Bengt

17 september 2007 13:56

Jag ska inte alls ge mig in i tyckande om vargens vara eller inte. Det av den anledningen att jag älskar alla slags djur.
Vilda som tama! T.O.M.Släppte jag ut mössen i skogen igen efter att de fångats i min råttburfälla! Kram

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
Frump

Frump

17 september 2007 17:53

Det är väldigt kontroversiellt att ha åsikter om vargens vara eller inte vara. Jag tycker nog den ska få finnas, den har lika stor rätt att leva i vår natur som björn, järv och lo.
Men samtidigt skulle jag inte vilje att mitt husdjur (om jag haft något) skulle vara hotad på grund av vargen..... mycket svårt ämne.

http://Frump.bloggagratis.se

 
 skogsfrun

skogsfrun

17 september 2007 20:23

Om något på denna jord kan kallas skadedjur och mordisk är det människan! och som har rubbat balansen. Vargen är inget problem i de länder den förekommer. Jägarnas statestik ger skogsfrun inget för, de vill vara ensamma om bytesdjuren! men de kan lika gärna gå till konsum och köpa sitt kött.

http://barasaras.bloggagratis.se

 
skogsfrun

skogsfrun

17 september 2007 20:31

P,s, Tack för den underbara videon:)

http://barasaras.bloggagratis.se

 
Smeden Bengt

Smeden Bengt

17 september 2007 22:50

Jag sitter nu i kvällstimmarna och läser en massa kommentarer då jag inte har fler att läsa i smedjan. Jag vill då säga att skogsfrun sagt något jag ofta själv sagt!
Men f.ö kan jag nog hålla med vad de andra framfört,i alla dess varianter! En god natt kram från mig!

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
Susan

Susan

19 september 2007 07:26

Hörde ett radioprogram tillsammans med en vän häromdagen, där forskare krävde och provad dna svar på djur som "vargen" rivit ihjäl. i50% av fallen, visade det sig att djuren fått riv och bitsår efter dom dött, och att dom alltså dött av andra orsaker. Vanligt var också att det var hund dna i såren. Många små lamm och kreatur hade dött av näringsbrist, kyla, mm, och blivit rivna efteråt. Så vargen var skyldig i bara hälften av fallen. Sen är det ju alltid lätt att prata när man inte bor i norrland. Här i våra skogar har vi en mycket farligare, och mer närgången figur, nämligen vildsvinet. Ingen snäll en. Men jag vill inte ha dom skjutna ändå. Kram Susan

http://susan.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Sala

19 september 2007 21:26

Varg eller ej - att bo långt från varg och björn gör att man tycker att det är helt OK att de finns men för den som bor mitt ibland dom är det en helt annan sak. Lätt att tycka åt andra - tycker mig minnas den hysteri det blev i något samhälle där man tänkte bygga ett hem för utvecklingsstörda - visst skall det finnas sådana hem men inte här som min granne - husen blir billigare osv.... Vi som bor i glesbyden och har små barn och husdjur tycker att det känns mycket olustigt - vi är rädda och vill inte släppa ut 3-4-5-åringar ensamma på tomten snart. En hungrig varg tar väl lika gärna en treåring som ett lamm? Men vår åsikt anses som att vi är dumma och mindre vetande. Argumentet att inte någon blivit dödad av varg på hundra år är väl lika dumt som att påstå att det inte finns dokumenterat att någon omkom i en flygkrasch i slutet av 1800-talet! Vi har ju varit förskonade från rovdjur såpass länge att ingen har haft en möjlighet att bli dödad.
Sådana argument gör ju saken än värre och det finns ju faktiskt uppgifter att människor dödas av vargar i bl a annat Turkiet och Indien. En förståsigpåare sa det i TV i samband med att fåren i Vägsjöfors blev dödade. Att sedan komma med något så befängt som att SÄPO skall ut och leta rätt på tjuvjägare är väl att ta i när det inte finns pengar till sjukvård eller vård av våra gamla - allt skall ju läggas ner i glesbydgen utom vargbeståndet. För övrigt har vi inga andra poliser kvar till att leta upp "andra brottslingar" vilket vore befogat! Herregud vilken befängd och stôllig värld vi lever i.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ~ Ruth ~ - 15 augusti 2016 19:48

      I dag med sommarväder så insåg jag att gräsmattan behöver ansas. Efter någon timma tittade jag upp mot det blå och såg ett hotfullt moln där uppe, då tänkte jag, ingen idé att börja, snart regnar det, går nog bättre i morgon. Är så duktig...

Av ~ Ruth ~ - 14 augusti 2016 23:30

      Det skulle vara en regnfri dag i dag, men ut på dagen kom en störtskur som heter duga, sedan klarnade det upp och en dubbel regnbåge uppenbarades på en nästan klar himmel.     Har kokat lite sylt i dag, blåbär och svarta vinbär, m...

Av ~ Ruth ~ - 10 augusti 2016 23:21

2 dygn med höststormar med stormstyrka 20-23-m/s och regn, nu i skrivandets stund är det bara +5*, värmen är nog över, jag gillar höst och vindar så jag sörjer inte.  Jag har inte varit i riktig form den senaste tiden, datorn har fått vila för det me...

Av ~ Ruth ~ - 10 juli 2016 23:45

Har så mycket om och kring mig på dagarna, lediga stunder stickar jag och på kvällar tittar jag på Tv. Vart tar dygnets alla timmar vägen, hinner inte gå upp på morgonen så ”blink, blink” så är det sängdags igen.     Hjälper doter...

Av ~ Ruth ~ - 25 juni 2016 14:55

    Naturen står i sin fulla prakt och kvällarna förpestas av knott och mygg, brukar vara rätt förskonade här på somrarna. Nu har jag köpt en mygghatt annars kan jag inte gå ut med hundarna på kvällarna. På dagen blåser det och då finns inga ela...

Översätt bloggen

Min sifo undersökning

Hur många av er mina vänner är med på ”Facebook” är du med ?
 JA
 NEJ
 BARA BLOGG

Presentation

Så var det då denna dag

Sök i bloggen

Arkiv från start den 24/5-07

Skriv gärna en rad

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2007 >>>

Allt är samlat i Kategorier

Länkar till mina go'a vänner

Fråga mig så svarar jag !

26 besvarade frågor

"VARNING" att låna på nätet.

Don't touch my site

Besöksstatistik

Mitt väder i Lerum

Vädret Lerum

Vädret i Klaråsen

Vädret Klaråsen

Tack för påhälsningen !


Ovido - Quiz & Flashcards