~ ♥ Ruth's tankar ord och gärningar  ♥ ~

Alla inlägg under januari 2009

Av ~ Ruth ~ - 18 januari 2009 16:32

Har en av dåtidens hälsokost produkter som gått i graven ? Hittade denna i ett gammalt skåp, den lilla glasburken är oöppnad, blev man skeptisk när posten kom med den, kunde ju vara något lurigt ? Hälsokostprodukter var ju ovanligt på 30-40 talet, men alla ville ju vara friska så varför inte testa detta salt ? tilltron svek tydligen. Skulle detta preparat gå hem i dag ?


Så här står det i bruksanvisningen:


Garanteras innehålla endast kemiskt rena mineralsalter, efterbildande de naturliga mineralsalterna i Budapestvatten (Aesculapkällan). Genomläs med följande vägledning omsorgsfullt så att ni uppskattar värdet av Kruschen Salt, samt förstår hur det bör tagas.

-------------------------------------------

Tages varje morgon i kaffe eller te (så mycket som täcker en 25 öring) då det ej efterlämnar någon bismak. Denna lilla dagliga dosis giver ett säkert resultat - därför bör Kruschen Salt tages varje dag året om. Önskas en snar och kraftig verkan, tages 1/4 eller 1/3 tesked Kruschen Salt upplöst salt i ett glas varmt vatten, och bör tages före morgonmåltiden.

Kruschen Salt afskiljer fort och säkert urinsyran från kroppen. Kruschen Salt rensar på ett fullkomligt naturligt sätt mage, lever och njurar, samt har till följd att magen fungerar normalt och sömnen bliver god och nerverna i ordning. Kruschen Salt åtnjuter det högsta erkännande inom den läkarefakulteten och rekommenderas i stor utsträckning.

Millioner människor taga dagligen Kruschen Salt.



Tillverkat av: E. Griffiths Huges Ltd. Kemiska Fabriker, Manchester, England.

Etablerad år: 1736 (1756 ??)


Ville bara visa upp denna forntida hälso-produkt, har inte varit i mina tankar att prova den, även om det säkert inte skulle varit farligt, det är ju bara salt, men kul att spara den för efterlevande :D som tar vid stugan en vacker dag.


Av ~ Ruth ~ - 17 januari 2009 18:22

I kväll skall vi ha lite godsaker att frossa i, Smörgåstårta med lax och räkor, den står nu klar för att avnjutas, ser den inte frestande ut ? skall snart duka och njuta, dryck vin, efterrätt marängsvich. Gruvar mig för att kliva på vågen när vi kommer hem :D

Ha en riktig fin kväll !

Av ~ Ruth ~ - 16 januari 2009 23:15

Nu är det slutbakat på ett tag, har mat så der räcker, ingen hungersnöd råder på torpet dom närmaste dagarna. Mitt första läfsa-bak var klurigare en vad jag trodde, klibbigt och grisigt, mera mjöl, kavla, fastnade i bordet, knåda in mera mjöl, men läfsor blev det till slut. För mycket mjöl gör läfsan hård, för tjockt kavlat blir segt, för tunt blir det hål. Men enträgen vinner, får se det som ett provbak, och är rätt så nöjd med det hela, blev riktigt bra på slutet.  


Så här ser några av mina klara läfsor ut....
----------------------------------------------------

Skulle tagit kort på mitt kök efter baket, mjöl över allt. Stekhällen skulle sopas rent från bränt mjöl mellan varje stek, den färdiga läfsan borstas på båda sidor för löst mjöl, jisses aknåda så mycket städande när det var klart. Roligt var det, skulle vilja fortsätta i morgon, men får nöja mig tills jag ätit upp allt jag har bakat. Bara älskar Norsk potatisläfsa med Bregott och sirap, vilken god rulle att smaska i sig med ett glas mjölk.

Av ~ Ruth ~ - 15 januari 2009 23:48

Kom hem för ett par timmar sedan, åter har vi varit på middagsbjudning, jäklar så god mat och efterrätt med grädde och farliga (för vågen) ingredienser, vågar inte kliva på vågen när jag kommer hem.


Har klippt gullans vovve klart i dag. Mycket tidskrävande när jag klipper med saxar, en vanlig och en ur-tunnings sax. Måste köpa en begagnat klippmaskin som fungerar på päls, hade en "Oster A5", men dumma jag gav bort den, vad jag ångrar det i dag. Är det någon som har en riktig klippmaskin som fungerar på hundpäls så är jag intresserad. Klippte av så mycket på dessa 2 dagar så det fyller 2 genomskinliga plastkassar som man lägger frukt i när man handlar i affären.

Mycket päls är kvar så hon är inte snaggad, får ju inte frysa, nu är det plötsligt 19*c här igen.


Så till min bild i går:Det är en bakplatta, på Norska heter den "Takke", den går inte att öppna, man steker uppe på den. Har du varit i Norge så kanske du har ätit potatis läfsa eller stomp, kan baka mjukt och hårt tunnbröd, Hönökakor och mycket annat. Har kokat 3 kg potatis i dag som skall skalas och malas i morgon, sedan blanda i salt och vetemjöl till en deg, dela i bitar och kavla ut så den blir ca. 2mm. tjock och 45 cm i diameter, rullas upp på en pinne som sedan rullas ut på stekhällen, steks ca. 1 min på varje sida, viks sedan på mitten och läggs på varandra under bakduk.


Det är första gången som jag skall göra sådana och jag hoppas jag skall lyckas.  När jag var barn var jag alltid med mamma och stekte och hon kavlade ut. Vi gick runt i gårdarna och bakade också till stora högtider, jul och påsk, mamma var känd för sina goda läfser i byn. Läfsa är så gott med smör och ett gott pålägg i (själv älskar jag ljus sirap) rullar i hop till en rulle och äter. Det blir en stor dag för mig i morgon :-) Nu får jag baka och steka själv så det tar säkert någon timma (vet inte).



I den här kyrkan fick jag min konfirmations undervisning, (lite nostalgi).



En liten bit av den berömda skidorten "Trysilfjället" med ett av skid-hotellen. Vi har 5 mil till Trysil här i från. Ca.5 mil till Sälenfjällen  och ca.5 mil till Branäs skidort. Åker inte skidor, skulle bryta både armar och ben :-)


Gränsaffären i Långflon mellan Sverige och Norge.  Blir inga flera bilder nu, tar så hiskeligt lång tid att ladda upp dom, brrrrrr...

Av ~ Ruth ~ - 14 januari 2009 23:33

Inget hundklipp blev det i dag, kom andra planer i vägen och resan blev längre en tänkt. Fick ett erbjudande om att köpa denna här, med vad skall den användas till ? Vill tro att det inte är många som sett en sådan i Sverige. Resan gick till Norge och Trysil, dit är det inte långt härifrån så det skulle varit avklarat på ett par timmar. Väl där så beslöt vi oss för att åka till Osdalen och hälsa på min syster, det blev sen em. innan vi kom hem. Rastade hundarna och gav dom mat sedan var vi bortbjudna på middag, Porterstek gjord på älg, det var såååå gott. Så denna dagen blev riktigt rolig, snart ett år sedan jag träffade min syster så det blir inte så ofta tyvärr, ett kärt återseende blev det. Tog några bilder genom bilrutan som jag kan visa några av i morgon, dom flesta har raderats.

Av ~ Ruth ~ - 13 januari 2009 00:10

I mitt förra inlägg så skrev jag om "Pyllor" och många undrade vad det var ? svaret hittar du "HÄR" läs hela inlägget som våran underbara bloggvän har skrivit. Tror jag nöjer mig med detta inlägget för har du inte besökt "Resenärskan" tidligare så har du mycket nostalgi och härliga berättelser att njuta av.


Kan ju berätta att jag har klippt ½ hunden till Gullan i dag, eftersom hunden är 12 år så vill jag inte trötta ut henne med att ta allt på en gång så vi fortsätter i morgon, höll på ett par timmar i dag, hon skulle sitta, ligga och trixa om vart annat så det är inte enkelt, hjärtfel har hon också och går på medicin den lilla gumman, så vi tar det piano..



Lovade bild på mina strumpor i dag och det man lovar skall man hålla, men inte mycket att se, helt vanliga sockar, en strumpa kvar så snart är båda paren klara.

Nu blir det sova, god natt !

Av ~ Ruth ~ - 12 januari 2009 22:34

I dag blev det frallor, bakade av olika mjölsorter blandade (inget recept) men himmel så goda dom blev, helt perfekta trotts att dom saknar "Pyllor" hehehe.


Riktigt töväder som och ger kala snöfria fläckar i skogen, nu är jag riktigt orolig, skall snön försvinna tro ? Skulle klippt Gullans vovve i dag, men hon har varit fullt upptagen med att rensa bort julen så det blir inget klipp fören i morgon, hon kände sig trött.


Nu skall jag göra ett rejält fotbad och sätta på mig mina nystickade nattasockar, måste ju testa dom trotts att det ingen kyla är längre :) Håller på med ett par lika dana till, fick garnet av Gullan och det räcker till 2 par. Vad skall jag med 2 par till ? Ett par är till salu kr: 75:- (inga ullsockar). Kanske du har kalla sovfötter som behöver extra värme ? storleken är 37-38 (39). Bild kommer i morgon..

Av ~ Ruth ~ - 11 januari 2009 23:16

Har bakat rågmjöls-kakor, blev inte så bra. Brödet jäste inte som jag tycker det skulle gjort, men jag kan ha dom som frisbie :) Använde torrgäst, är nog bättre med färsk tror jag. Kanske knådades degen för lite ? har inte min hushållsassistent här och då har nog inte mina armar tålamod att göra ett tillräckligt bra jobb, så det blev bara ätbart och inga + poäng eller recept denna gången.


Vädret är blääää + 4,5*c, i dag så nu är det isgata ute igen, rått och fuktigt, snön krymper och ingen snö i sikte. Har precis kommit hem från Gullan nu därav det sena inlägget. I morgon skall jag klippa hennes ena cavalier, tar några timmar. Båda har så rejäla pälsar pga. att dom båda är steriliserade, ser ut som gutefår, så det blir ett slitsamt göra när jag inte har någon klippapparat utan använder saxar, så det får bli som det blir, men har ju lyckats rätt så bra förut.

Snart sovdax och snark / God Natt !


 


Nutidens poppuläraste leksak, Debbie & Rozzie kivas alltid om att ha den.






Översätt bloggen

Min sifo undersökning

Hur många av er mina vänner är med på ”Facebook” är du med ?
 JA
 NEJ
 BARA BLOGG

Presentation

Så var det då denna dag

Sök i bloggen

Arkiv från start den 24/5-07

Skriv gärna en rad

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Allt är samlat i Kategorier

Länkar till mina go'a vänner

Fråga mig så svarar jag !

26 besvarade frågor

"VARNING" att låna på nätet.

Don't touch my site

Besöksstatistik

Mitt väder i Lerum

Vädret Lerum

Vädret i Klaråsen

Vädret Klaråsen

Tack för påhälsningen !


Ovido - Quiz & Flashcards